In 2012 presenteerde Stichting Tong Tong voor de 2e keer een prachtige overzichtstentoonstelling over de Indische keuken, een van de oudste fusionkeukens van de wereld. Ook Oma Keasberry en familie maakten weer deel uit van de expositie, als een autoriteit op het gebied van de klassieke Indische keuken.
OMA KEASBERRY IN DE TOP 5 VAN DE MEEST GERAADPLEEGDE KOOKBRONNEN – Resultaat Tong Tong enquette.
Familie belangrijk voor de Indische keuken.
Vorig jaar (2011) bezochten vele duizenden mensen de tentoonstelling over de Indische keuken. Aan de eettafel in de tentoonstelling konden bezoekers elf vragen over de Indische keuken beantwoorden. In totaal reageerden ruim vijfhonderd mensen. Zo weten we nu een heleboel meer over de Indische keuken. Bijvoorbeeld dat meer dan de helft van de respondenten elke week Indisch eet en dat de populairste bron voor recepten de eigen familie is!
Het populairste Indische kookboek? Familie!
In antwoord op de vraag: ‘Welk Indisch kookboek werd of wordt in uw familie het meest gebruikt?’ noemden de meeste respondenten geen kookboek, maar familie als culinaire inspiratiebron. De populairste kookboekenschrijfster is Beb Vuyck.
De Top 5 van meest genoemde kookbronnen:
1) Familie
2) ‘Beb Vuyk’ (Groot Indonesisch kookboek, 1973)
3) ‘Keijner’ (W.C. Keijner, 1927)
4) ‘Catenius van der Meijden, (J.M.J. Catenius van der Meijden, 1903)
5) ‘Oma Keasberry’ (Oma Keasberry’s Indische Keuken, 1977)
Bron: het tijdschrift voor vrienden van stichting Tong Tong ‘de Sobat’ van November 2011.
Toch een leuk gegeven dat Oma door veel mensen nog wordt aangehaald als bron van inspiratie in de keuken. Ook zij was voor mij een groot voorbeeld en ik ben jaren geleden in haar voetsporen getreden door een begin te maken met een vervolg op haar boek. Op 24 maart jl. heb ik mijn kookboek Indische Keukengeheimen gelanceerd. Een persoonlijke selectie van mijn favoriete Indische familierecepten. Recepten die zijn overgedragen door mijn moeder Jessy, mijn vader Billy en mijn Oma Keasberry. Daarnaast bevat het handige kooktips, serveersuggesties en wetenswaardigheden, en is het doorspekt met historische foto’s en persoonlijke herinneringen van de familie Keasberry.

Euraziatische mengkeuken
De Indische keuken is een Euraziatische mengkeuken die eeuwen geleden in Nederlands-Indië ontstond. De Portugezen lieten als eerste Europeanen hun culinaire sporen na en verder kent de keuken onder meer Franse, Britse, Indiase en Chinese invloeden. Met de komst van de Nederlandse huisvrouw en haar kookboeken, moesten veel ingrediënten uit Europese recepten vervangen worden door een lokale variant. In ’de Oost’ groeide immers geen boerenkool. Indisch koken is daardoor een kwestie van proeven en een beetje aanpassen, hèt recept bestaat niet. Na de repatriëring moesten veel recepten opnieuw worden aangepast en werd kangkoeng weer vervangen door andijvie. Onder invloed van de komst van Indische mensen naar Nederland, veranderde de Nederlandse eetcultuur voorgoed.
Jessy Chevallier – Keasberry, schoondochter en Chef kokkin
Meer over de Indische keuken, met afbeeldingen en informatie was te vinden in de expositieruimte van het Cultuurpaviljoen. En bezoekers van de expositie konden op een steenworp afstand in de Eetwijk zelf de vers gemaakte exemplaren proeven van wat anders alleen een foto of recept was gebleven. In de Bengkel gaven wij in mei 2012 twee kookworkshops. Jong en oud konden meedoen met workshops die in het teken van ‘gemakkelijk Indisch koken’ stond. Voor vragen stuur ons een email: info@cookingwithkeasberry.com
54e Tong Tong Fair b17 mei t/m 28 mei 2012. Alle dagen van 12.00 tot 22.00 uur Malieveld, Den Haag
Kijk op de website van Tong Tong:
Tong Tong Kookstudio: Jeff Keasberry onthult Indische Keukengeheimen
