Niet lang geleden zag ik een foto op Facebook van een sierlijke dame op een mooie bank. De jurk die zij aanhad zou door mijn oma Keasberry zijn ontworpen, volgens de dochter Therese Overbeek Bloem. Dat gaf mij een reden om weer in het familie archief te duiken.
Voordat mijn oma haar restaurant begon in Amsterdam had zij in hetzelfde pand een modezaak: Maison Keasberry. De overgang was niet zo verwonderlijk want beiden hadden met smaak te maken. Ze had eigenlijk het grootste deel van haar leven in de mode gezeten. Ze had voor tientallen jaren een modezaak in het voormalig Nederlands Indie. Eerst in Djokja aan de Malioboro straat en later in Batavia.
In een radio interview met Dik Bikker van de NCRV van 1976, vertelde oma over de periode van voor de 2e wereldoorlog. Toen zij haar modezaak in Djokja had, zo vertelde zij, werkte zij als modiste voor verschillende mensen. Ze had voor de Gouverneur van Djokja gewerkt, mevrouw Adam, verschillende doktersvrouwen – de betere stand. Zij organiseerde ook modeshows in de soos en ook het Concour d’Elegance, waar zij zelf ook aan had meegedaan en notabene de eerste prijs had gewonnen.
Ze werkte niet alleen voor de Nederlanders maar ook veel voor de Chinezen. Bruidstoiletten voor Chinese meisjes die gingen trouwen. Maar toen moest ze ook alles maken, bijvoorbeeld zorgen dat het bed goed opgemaakt was. Alles moest geborduurd worden. Het ging allemaal machinaal, dat deed ze ook zelf. De tekeningen maakte ze zelf en ze werkte met pailetten en borden. Ze had er aardig aan verdiend. Ze werd vaak ook uitgenodigd en was eregast bij de mensen. Dat vond ze altijd erg leuk, bekende ze. De mensen die ze had aangekleed, waren bijvoorbeeld mevrouw Oen, van de beroemde Toko Oen aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam, en haar zuster Meta Oen, die had ze ook gekleed. Daar was ze erg trots op.
Ze had ook personeel; een vrouwelijke Djait en twee mannelijke Djaits (naaister en kleermakers). Zij knipte en de Djaits maakten de rest dan verder af. Als de jurken pasklaar waren ging zij ze ook aanpassen.
Zo had ze ook de jurken ontworpen voor mevrouw Lolo Antoinette Overbeek Bloem. Bovenstaande foto was genomen vlak voor een danscompetie die ze won in Hotel des Indes te Batavia. Zij stond bekend als de ‘Bloemvan Batavia,’ (terecht) zo vertelden de tantes aan haar dochter Therese, die de foto’s beschikbaar heeft gesteld. De bank waar Lolo Antoinette op zat was een Makassaarse bank die in het ouderlijk huis stond op de Laan de Riemer te Batavia. Foto was genomen in de dertiger jaren.
Oma maakte de japonnen voor veel dames uit vriendenkring van Lolo Antoinette, ook voor de meisjes Meijboom, dochters van bankier Meijboom uit Batavia van de Bank van Ned.Indie.
Tja, en zo hebben we weer een kijkje kunnen nemen in een mooi stukje Tempo Doeloe. Als ik ‘n tijdsmachine had dan was ik nu even op bezoek gegaan!
©2014 jeffkeasberry