Sorry, this entry is only available in Nederlands.
Natuurlijk wil ik er kroepoek bij. Net als sambal, is kroepoek bijna onmisbaar bij de Indische maaltijd. De uiteenlopende, contrasterende smaken zijn niet genoeg. Het gaat ook om de textuur, hoe of het eten in je mond voelt en hoe of het klinkt. Nooit zo bij stilgestaan misschien, maar het kraken van de kroepoek draagt toch wel bij aan het feestelijk effect in je hoofd. Dus vanaf vandaag zeggen we allemaal: jaaa, krrroepoek bij!
De Indische keuken is een rijke keuken waarin het beste van twee werelden is verenigd. Een keuken die zich over een periode van meer dan 400 jaar heeft ontwikkeld. De Indische kookstijl is gebouwd op een basis van o.a. improvisatie en innovatie met een oosters en westerse kookstijl. Wat ooit nieuw was toen is later traditie geworden. De Indische keuken kan voortbestaan als deze principes worden omarmd. Met respect voor de authentieke smaken en het gebruik van nieuwe ingrediënten en het inspelen op veranderende levensstijl, evolueert de keuken verder. Ik moedig iedereen aan om met de Indische slag te koken en nieuwe tradities te maken. Lees meer over de achtergrond en het ontstaan van deze kookstijl en meer dan 100 eigentijdse recepten in mijn 2e kookboek: de nieuwe Indische keuken van Jeff Keasberry.
“Mijn oma kookt lekkerder!” Ik kan niet zo goed koken als mijn oma!” Vaak gehoorde excuses van mensen om zelf niet Indisch te koken. Toen ik mijn oma ooit vroeg van wie zij had leren koken antwoordde zij: “mijn moeder kon heel lekker koken en als zij niet kookte dan gaf zij de kokkie de instructie om naar haar smaak te koken. Ik heb mijzelf leren koken, door het gewoon te doen, op basis van de herinneringen zoals ik het thuis gewend was. Precies zoals mijn eigen moeder ook kookt en zoals ik heb leren koken. Gewoon doen, blijven proeven en proberen mee te koken met je moeder en oma als ze er nog is.
“Sambal bij?” Een vraag die reeds tientallen jaren geleden voor het eerst werd gesteld bij het Chinees-Indisch afhaalrestaurant op de hoek als je bestelling werd ingepakt. En tot op de dag van vandaag wordt het nog steeds gevraagd. Ze zouden het er gewoon automatisch bij moeten doen. Maar ik verdenk het restaurant personeel ervan dat ze het gewoon leuk vinden. Het is nu gemeengoed als je het over Aziatisch eten hebt. Of gewoon als groet: ‘Sambal bij?!’ Ik antwoordde 9 van de 10 keer volmondig: JA! Dat is hetzelfde als dat je aan een slager vraagt of hij worst lust. Ik ben ermee opgevoed en kan niet meer zonder. Het komt natuurlijk. Het is als vanzelfsprekend. Het maakt het leven zoveel pittiger! 🙂
Liever lui dan moeder laten koken! Even geen zin om te koken? Even langs moeder. Zij heeft vaak een ijskast vol en er staat vast wel wat op het fornuis, dan kan je gelijk beginnen. Ja, makkelijk he? Wat dacht je ervan om je moeder uit te nodigen en jij kookt voor haar? Het Indisch koken hoeft niet lang te duren. In het nieuwe kookboek staan recepten die vrij eenvoudig te maken zijn, goed voor doordeweek en drukke dagen.
De Indische keuken is een rijke keuken waarin het beste van twee werelden is verenigd. Een keuken die zich over een periode van meer dan 400 jaar heeft ontwikkeld. De Indische keuken is gebouwd op een basis van improvisatie en innovatie met een oosters en westerse kookstijl. Wat ooit nieuw was toen is later traditie geworden. De Indische keuken kan voortbestaan als deze principes worden omarmd. Met respect voor de authentieke smaken en het gebruik van nieuwe ingrediënten en het inspelen op veranderende levensstijl, evolueert de keuken verder. Ik moedig iedereen aan om met de Indische slag te koken en nieuwe tradities te maken. Lees meer over de achtergrond en het ontstaan van deze kookstijl en meer dan 100 eigentijdse recepten in mijn 2e kookboek: de nieuwe Indische keuken van Jeff Keasberry.